уторак, 24. јануар 2012.

plus08

KRAĐA LOZINKI?

Sigurno vam je bar jednom na vašu mail adresu stigao "poziv" da skoknete na neku poznatu društvenu mrežu (ima ih bar 200!?) jer vas odande direktno poziva vaš dobro poznati prijatelj, vidi se bre i ime i slika. Navodno ti je prijatelj ostavio da pogledaš neki tekst, neku fotku, ili neki link.

Prijatelj je bio nesmotren i želeo je na brzinu da uđje na dotičnu mrežu. Oni su mu ponudili da se ne muči, i da upotrebi svoje postojeće pristupne podatke od Fejsbuka, Tvitera ili G-Mejla!?! Katastrofa! Ulaskom na taj sajt oni su vam pokupili LOZINKU (password) i SPISAK svih kontakta iz adresara vaših prijatelja ili partnera. Svima njima momentalno je upućen POZIV da se pridruže, u vaše ime i bez vašeg znanja. Na taj način oni povećavaju svoje članstvo i potencijalni profit. Vaše ime i spisak prijatelja postaje predmet trgovine i razmene listinga medju sličnim mrežama. Vaši pravi prijatelji se nerviraju, uglavnom ignorišu ovo, ali poneko se i upeca na foru.

Kako ovo sprečiti?

Ako imate realnu potrebu da se učlanite na neki sajt, mrežu, forum... potrebno je da posedujete neku alternativnu mail adresu, namenjenu samo za te stvari. Oni vam nude ulaz kroz Fejsbuk, Tviter, Google+, a vi kažete NEKA HVALA, i lepo odaberete priključenje putem vašeg rezervnog mejla. Prijavite mail-adresu, odaberete korisničko ime i lozinku. Na vašu mail adresu stigne "potvrda" da ste primljeni - i to je to. To može biti i vaš redovni G-mail, a savetujem svima da probate izvanredni http://www.mail.com/, koji zaista ima dugu tradiciju.

Nekoliko ozbiljnih firmi na svojim sajtovima nudi priključenje sa lozinkama Fejsbuka, Tvitera, Googla iz praktičnih namera i pismeno se deklarišu da neće nikom odavati vaše podatke. Hmmm, verujete li u Deda Mraza ... onog sto je donosio laptop u naš PC Servis Kod Fontane a na samo 300m od Opštine Novi Beograd?

http://pc-servis-kompjutera-kod-fontane.blogspot.com/
http://www.tetracom.rs/

PS 
Pazite neko vas posmatra.
Odmah promenite lozinke na svim važnim pozicijama!?